Web Site Creator

Nejlepším uskladněním ovoce je jeho destilace.

V tekutém stavu Vám ovoce vydrží řadu let – krásně voňavé a lahodné chuti!


Cena za 1 litr 50% destilátu v režimu pěstitelského pálení je 160,- Kč. Cena je konečná, zahrnuje spotřební daň ve výši 71,50 Kč za litr 50% destilátu.


Provozní doba pěstitelské pálenice:

každý pracovní den od 13.00 hod do 18.00 hod


V rámci běžné kampaně Pěstitelského pálení přijímáme ovoce a kvasy bez předchozího objednání. Jednoduše - až budete mít čas, přijeďte k nám s ovocem nebo kvasem a o vše ostatní se postaráme.

Jaké informace od Vás budeme při příjmu ovoce nebo kvasu požadovat?

Při příjmu ovoce Vás požádáme o sdělení: Vašeho jména, příjmení, rodného čísla, adresy trvalého pobytu, telef. kontakt a adresu pozemku, ze kterého ovoce pochází. Všechny informace dále postupujeme Celnímu úřadu a jsou ze zákona povinné.

Výdej pěstitelského destilátu:

Zakázky vařizujeme průběžně. Výdej se provádí na základě výzvy ze strany pálenice - zasíláme sms zprávu, kde Vám sdělíme množství destilátu a cenu. Můžete se informovat také sami na telefonu: 776 599 654 nebo 777 715 987 nebo na e-mailové adrese: obchod@lihovarponesice.cz


Nádoby pro pěstitelský destilát: až si pojedete pro destilát, nezapomeňte na vhodné obaly (nejlépe skleněné nebo plastové láhve a demižony). 

Lahvování pro pěstitele: po předchozí dohodě Vám destilát nalahvujeme a láhev opatříme etiketou. Cena lahvování: 25,- / 0,5l láhev, 20,- Kč / 1 l láhev.

Pro pěstitelské pálení přijímáme ovoce i kvas

  1. Příjem ovoce: podmínkou příjmu je ovoce vysoké zralosti až přezrálé, zcela zdravé a čisté bez příměsí nečistot (travin, listí, větviček, atd.). Profesionálně se postaráme o všechny následné procedury: odpeckování, drcení ovoce, kvašení, destilaci, ředění.
  2. Příjem kvasu: nezapomeňte, že základem dobrého ovocného destilátu je dobrý kvas. Samostatné pálení je možné při dodání minimálně 150 l kvasu. V opačném případě se kvasy spojují. Přijímáme pouze řádně dokvašený kvas, rozkvašený kvas nepřijímáme.

Jak připravit dobrý kvas:

Pro základ dobrého kvasu je důležité relativně velmi kvalitní ovoce. Je žádoucí, aby splňovalo následující kritéria:
  • vysoká zralost či přezrálost (ovocný cukr tzv. fruktosa je nejdůležitější složkou, ze které vzniká kvašením alkohol. Další důležitou složkou jsou nasycené mastné kyseliny a aromatické látky, které vytváří nezaměnitelnou chuť a vůni jednotlivých druhů ovocných destilátů)
  • bez příznaků hniloby a plísně (červivé může být)
  • ovoce musí být čisté a zbavené všech nečistot (tráva, listí, hlína)

Před samotným naložením je nutné ovoce rozmělnit, případně odpeckovat (švestky pomačkat, hrušky, jablka rozdrtit, višně odstopkovat a pomačkat, meruňky pomačkat, broskve odpeckovat a pomačkat). Upravené ovoce uložte do kvasných nádob (nejlépe plastových nebo keramických – ideální jsou nádoby o objemu minimálně 50 litrů, nikdy nepoužívejte nádoby kovové nebo hliníkové). Nádoby před použitím vymyjte a zbavte všech nečistot. Nádoby naplňte maximálně do 4/5 objemu. Nádobu uzavřete tak, aby byl znemožněn přístup vzduchu (a octomilek), ale aby zároveň mohl volně odcházet CO2 (tzv. kvasná zátka). Kvasné nádoby uchovejte v místnosti nejlépe o teplotě 15 – 20 stupňů, bez přímého slunečního záření. Kvasem nemíchejte a s nádobami zbytečně nepohybujte – za několik dnů se na povrchu kvasu vytvoří tzv. deka, která zabraňuje úniku alkoholu a zárověň je přirozenou ochranou kvasu proti vzniku infekce.

Doba kvašení je závislá na druhu kvašeného ovoce, kvasinkách a na vnějších podmínkách. Rané ovoce (třešeň, letní jablka, hrušky atd.) je náchylné na bakteriální kvašení a proto je tomu nutné věnovat zvýšenou pozornost a péči. Takový kvas je lepší uchovávat v chladnějším prostředí, dbát na to, aby ovoce mělo potřebnou cukernatost. Pro prokvašení takového ovoce mnohdy stačí i doba 14 dnů. U pozdního ovoce trvá kvašení déle, cca 6 týdnů.

Jednoznačným identifikátorem dokončeného kvašení je skutečnost, že z kvasných nádob již neuniká CO2. Tzv. deka se začíná propadat – v tento moment se odebere, aby se zabránilo jejímu propadu do kvasu. Dobrý kvas má zdravou vůni a jeho šťáva není sladká (obsah zkvasitelných cukrů se blíží nule) - to je ta pravá chvíle přivézt Váš kvas k vypálení.

Lihovar Poněšice s.r.o.
Poněšice 1
Hluboká nad Vltavou
373 41

IČO: 26051176
DIČ: CZ26051176

obchod@lihovarponesice.cz 

+420 776 599 654
+420 777 715 729

LINKS

  • E-shop
  • Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.


Vytvořil: TelPro